Kolbotn IL sitt oppvarmingsprosjekt har stort potensial
Kolbotn IL sikrer helårssesonger på kunstgressbanen ved hjelp av sesongvarmelagring av solenergi.
Kolbotn IL sikrer helårssesonger på kunstgressbanen ved hjelp av sesongvarmelagring av solenergi.
På Gardemoen er det bygget en akkumuleringstank, noe som kan minne om en stor termos. Energien som termosen kan lagre er nok til å kjøre en elbil rundt jorda hele elleve ganger!
Letohallen og Leto Arena hotell ved Eidsvoll har satt i gang tiltak for å minske strømforbruket med hele 64 prosent sammen med GK.
Asko Oslofjord er et av veldig få bygg som er miljømerket med den høyeste sertifiseringen i Breeam-systemet. Gjennom deres enorme solcelleanlegg alene, vil de kunne dekke 20 prosent av eget energibehov.
Lierne kommune er blant flere kommuner som ikke har nok tilgang på strøm til å forsyne industriproduksjonen i kommunen og sikre nok arbeidsplasser. Dette har tvunget dem til å tenke nytt.
Glitre Energi skal etablere en energisentral til det nye sykehuset i Drammen som skal både være nødaggregat for sykehuset og bidra med fleksibel effekt for fjernvarmen og strømnettet.
Lohøgda borettslag på Tveita i Oslo har satset på energieffektivisering ved å etterisolere fasadene, skifte ut vinduer og lamper, investere i varmepumper og varmegjenvinning fra ventilasjonen og installere solceller på taket.
I kraftfôrfabrikken på Skansen i Trondheim har det blitt startet et pilotprosjekt for å redusere strømforbruket med opptil 75 prosent ved bruk av dampproduserende varmepumpeteknologi.
Trondheim Kommune og NTNU har tatt i bruk bydelene Brattøra, Sluppen og NTNUs campus Gløshaugen som testområder for bedre utnyttelse av lokale energiressurser og organisering av energisystemet.
AS ROCKWOOL og Statkraft har satt i gang et prosjekt der overskuddsvarmen produsert i fabrikkene til ROCKWOOL i Moss og Trondheim skal kobles opp mot fjernvarmenettet for å gi varme til boliger i området rundt.
Flyttingen av Forsvarets hovedflystasjon i Bodø har resultert i planleggingen av et stort nullutslippsområde på 3000 dekar. Dette gir en unik mulighet til å tenke større rundt bærekraftige og smarte løsninger.
Skagerak Energilab og flere samarbeidspartnere har startet opp et pilotprosjekt utformet for testing av lokal produksjon, lagring og distribusjon av elektrisk energi ved Skagerak Arena i Skien.
På Nidarvoll bygges det nå ny barne- og ungdomsskole, idrettshall og rehabiliteringssenter i en samlet bygningsenhet. I tillegg til å ha en utslippsfri byggeplass, skal byggene basere seg på smarte energiløsninger.
Skagerak varme setter spillressurser i system ved å ta i bruk overskuddsenergi fra fabrikkene på Herøya i Telemark, for eksempel YARA. Overskuddsenergien er et biprodukt som kalles spillvarme, og denne blir tatt i bruk i form av fjernvarme.
Rehabilitering og energieffektivisering av eksisterende bygningsmasse er helt sentralt i omleggingen til en systemsmart energibruk. Powerhouse på Kjørbo er et forbildeprosjekt som Norges første plusshus.
På Campus Evenstad i Innlandet har Statsbygg gjennom flere år testet innovativ teknologi som legger til rette for nye løsninger, nødvendige for å realisere nullutslippssamfunnet.
Å satse på egenprodusert solenergi kan ha høy risiko og investeringskostnader for både bedrifter og private kunder. Soleie AS tilbyr dermed en trygghet ved å finansiere, bygge, drifte, og vedlikeholde solcelleanleggene til kunder.
Svalbard baserer i dag sin energiforsyning på Norges siste kullkraftverk. Derfor har Longyearbyen lokalstyre, i samarbeid med en næringslivsdrevet pilot drevet av Skift, startet med å jobbe mot en omstilling til et fullstendig fornybart energisystem på Svalbard innen 2030.
På Furuset skal Fortum Oslo Varme etablere et lavtemperaturnett og sesonglagring av overskuddsvarme i berggrunnen.
Oso Energy og Elvia tester ut smart varmtvannsberedere for å jevne ut toppene i lavspentnettet.
NorFlex legger til rette for et mer fleksibelt strømforbruk for å utvikle fremtidens strømnett.
Drammen kommune har installert et termisk batteri for lagring av varme fra sommer- til vinterhalvåret.
Smart Senja er et innovasjonsprosjekt for fremtidens energisystem og tar i bruk en rekke systemsmart løsninger.
Circle Ks energistasjon på Kongsberg har byttet ut de fossile drivstoffpumpene sine til fordel for fornybar energi i front. De seks hurtigladerne kan levere 300kW med strøm, og ved høy pågang kan dette trekkes fra det lokale batteriet slik at det ikke overbelaster nettet.
Hurtiglading av store fartøy kan legge stort press på kraftnettet fremover. Elnett21 demonstrerer hvordan mikronett kan minske presset på nettet, samtidig som vi kan elektrifisere luftfarten, skipsfarten og øvrig transport
I Bergensregionen vokser etterspørselen etter elforbruk og med dagens nettkapasitet er det ikke mulig å realisere alle industri- og næringsplanene. Derfor går Statnett og BKK sammen om et forskningsarbeid for å finne 50 MW ledig kapasitet i strømnettet i løpet av et par år.